Anders samengesteld gezin

Over ANDERS

coaching en bemiddeling


Anders Coaching en Bemiddeling is een praktijk die zich richt op systemisch werk.

 

Niemand kiest ervoor om plusouder te worden. Dat plan maak je niet, dat overkomt je.

Want de liefde is groot en de pluskinderen kan je niet wegcijferen.

 

Plusouders zitten met veel vragen en worden soms geconfronteerd met het onbespreekbare:

Hoe kan ik zeggen dat ik zijn/haar kinderen niet zo graag zie als mijn kind?

Hoe kan ik zeggen dat de moeder/vader van zijn/haar kinderen te veel invloed heeft in ons gezin?

 

Biologische ouders hebben vaak een moeilijke evenwichtsoefening in een nieuw samengesteld gezin:

Ze zijn steeds zoekende naar een aanvaardbaar evenwicht om hun aandacht te verdelen over de nieuwe partner, de biologische kinderen en eventueel nog zijn of haar pluskinderen. 


In een biologisch systeem stroomt een onzichtbare ‘fontein’. Doordat ouders het leven hebben doorgegeven staan zij in een hogere bak van de fontein. Stel je een fontein voor met verschillende lagen die elkaar met water bevloeien. De bovenste bakken zijn van de voorouders, daaronder staan de vier biologische opa’s en oma’s. Dan volgt de bak van de biologische ouders en jij staat altijd als kind in de kindsbak onder je ouders, inclusief overleden kinderen, half-broers en zussen, miskramen en geaborteerde kinderen. Stiefkinderen of geadopteerde kinderen staan niet in jouw fontein, maar in hun eigen biologische fontein. De bak onder jou is voor jouw kinderen, miskramen, geaborteerde kinderen en daaronder staan de kinderen van de bak erboven. Zo heeft iedereen een eigen plek, op volgorde van geboorte en in de juiste bak. Je kan uittekenen dat iemand waar het structureel goed mee gaat in het leven (en iedereen heeft wel eens pech) op zijn of haar eigen en unieke plek staat in de fontein. Als iemand om wat voor reden dan ook op een andere plek is gekomen in de biologische fontein kan je vaak voorspellen dat dat leven heel erg op eigen kracht wordt geleefd (ik doe het wel alleen) en vaak een patroon kent van pech, gedoe en meestal ook lichamelijke klachten.


In een samengesteld gezin lopen dus meerdere biologische systemen in het dagelijkse leven door elkaar. Op het systemische niveau zijn de fonteinen gescheiden. De niet-biologische leden van een familie horen bij het lot van de persoon uit het biologische systeem. Het lot kun je definiëren als alle omstandigheden waardoor je tot op de dag van vandaag bent geworden wie je bent met alle mooie en minder aangename zaken. Je lot overkomt je niet alleen; je hebt er zelf ook invloed op door je eigen houding en acties.

 

Om dit bespreekbaar te maken is deze website opgestart.

Hier vinden plusouders en biologische ouders al erkenning en herkenning voor hun veelal ongekende en dus onbeminde problemen.

Daarnaast kunnen plusouders en biologische ouders voor individuele sessies bij mij terecht.

 

Dit begint met een eerste intake gesprek dat je kan aanvragen door een mail te sturen naar cindy@anderscoachingenbemiddeling.be


Over ANDERS

coaching en bemiddeling


Anders Coaching en Bemiddeling is een praktijk die zich richt op de kracht van verbinding tussen ouders en kinderen.

CONTACTEER ME

Muntelbeekstraat 21A

3500   Hasselt

0495 33 93 93